De Recruiter en haar eigenschappen: leer deze kennen en gebruik dit in je eigen voordeel
24 juli 2014 
4 min. leestijd

De Recruiter en haar eigenschappen: leer deze kennen en gebruik dit in je eigen voordeel

Recruiters zijn af en toe rare vogels. Het zijn vaak vrouwen, maar het kunnen net zo goed de mannen zijn die het je moeilijk maken. Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek, betekent niet alleen jezelf voorbereiden op de functie en het bedrijf. Wanneer jij bekend met de eigenschappen van Recruiters, dan sta je al 1-0 voor. En ja, natuurlijk is dit generaliserend, is elke Recruiter anders en uniek, maar er zijn toch een aantal aandachtspunten waar jij je op kunt voorbereiden. Hopelijk kom je nooit een Recruiter tegen waar je al deze punten op moet gaan toepassen, maar mocht dit wel zo zijn: beter goed voorbereid dan later spijt.


 Over welke eigenschappen heb ik het?

De trotse Recruiter
Trotse Recruiters

Recruiters zijn trots. Trots op het bedrijf waar ze werken en waar ze voor mogen werven. Dit zie je aan hun manier van lopen door het gebouw: schouders naar achter, grote lach op het gezicht, hoi zeggen tegen iedereen die ze tegenkomen en met een stevige tred loodsen ze je zelfverzekerd hun domein binnen. Deze trots zorgt ervoor dat ze zichzelf en het bedrijf enorm willen verdedigen: waarom ben JIJ goed genoeg om hier te werken?

Je kunt jezelf nu enorm gaan verkopen en heel hard je best doen om te bewijzen dat jij hun trots aan kunt, maar dit is niet handig. Stel je nobel op:

  • Geef complimenten over het gebouw
  • Over wat je op de website hebt gelezen
  • Bewijs dat je goed voorbereid bent, door bijvoorbeeld iets van de website te citeren of te verwijzen naar een uiting van hen
  • En koppel al deze punten aan jezelf en hoe jij jezelf hier tussen ziet passen

Wees ook trots op wat jij doet en wie jij bent, maar zorg ervoor dat het geen machtsspel wordt, want dat ga je verliezen. Hoe goed je ook bent.

De doorvragende recruiter

Zoals ik hierboven ook al zei, elke Recruiter wilt weten waarom JIJ goed genoeg bent om hier te werken. En om daarachter te komen, zal ze je doorspitten. Heb je daar een voorbeeld van? Waar ging je scriptie over? Wat was het resultaat? Wat vond je daarvan? Wat is je visie daar nu op? Hoe zou je dat nu aanpakken? Hoe voel je je daarbij?

Altijd blijven vragenVragen, vragen en nog eens vragen. Om erachter te komen of je sterk genoeg bent, of je goed genoeg bent, of je je voorbereid hebt, of je voldoende expertise hebt. Zij is verantwoordelijk voor wie er wordt aangenomen en daardoor wilt ze het naadje van de kous weten, wilt ze de onderste steen boven halen. Omdat ze zo geïnteresseerd is in wie jij bent? Laten we uitgaan van het positieve en hier ja op beantwoorden, maar ook om zichzelf ervan te overtuigen dat ze hier geen fout maakt en een ‘lapzwans’ aanneemt.

Denk rustig na over het antwoord dat je geeft en besef dat hier waarschijnlijk nog 3 vragen over worden gesteld. Voor jou de taak om zo eerlijk en oprecht mogelijk te zijn, want dat straal je uit. En ben je zelfverzekerd over elk antwoord dat je geeft, omdat dit gewoon waar is en jij achter je antwoord staat, dan zal haar achterdocht langzaamaan verdwijnen. En zorg ervoor dat je haar af en toe laat lachen!

Klein beetje achterbakse recruiter

Eigenlijk komen al deze punten met elkaar overeen, want ze getuigen van 1 ding: de Recruiter wilt niet afgaan door een verkeerd persoon aan te nemen. En daarom gaat ze je af en toe testen. Een klein beetje pesten, om na te gaan of je je goed hebt voorbereid en of je de functie wel begrijpt. Zo had ik een collega met wie ik samen de sollicitatiegesprekken deed voor de functie New Business Consultant. Zij vroeg weleens aan de sollicitant: ‘ik merk dat je houdt van gevarieerd werk, dan zal dagen achtereen bellen wel niks voor jou zijn?’ Nu zijn heel veel sollicitanten nerveus, zeggen iets zonder na te denken en praten met de Recruiter mee omdat ze denken dat dit goed werkt. Hier dus niet. De functie hield namelijk onder andere veel bellen in. Dus als de sollicitant dan aangaf: ‘ja dat klopt’., dan pakte zij jou hier direct mee terug en was je eigenlijk al zo goed als verloren bij haar. Een beetje vals, maar helaas komt dit wel vaker voor. Denk dus goed na voordat je antwoord geeft en bereid je goed voor op de functie en wat de daadwerkelijke taken van deze functie zijn.

Het enthousiasme

Je hebt Recruiters die graag praten, die heel energiek en enthousiast zijn. Super leuke personen, maar hiermee wel een beetje de tijd uit het oog verliezen. Dat is niet erg, want je hebt een klik gemaakt en jullie zijn beide enthousiast aan het praten. En dan is dat uur voorbij en heb je eigenlijk nog niets wat echt waardevol is over jezelf vertelt. Dus hoe gaat zij haar collega’s overtuigen dat jij het moet worden? Verder dan ‘we hadden een echte klik’ zal ze niet komen en dit is vaak geen reden om iemand aan te nemen. Zorg er dus voor, wanneer je merkt dat je niet echt verder komt, op een voorzichtige manier het gesprek terugpakt. Leid het gesprek weer richting de vragen, het bedrijf en de functie en zorg dat ze behalve deze belangrijke klik, ook kan uitleggen dat jij de juiste bent door je expertise, ervaring en kunnen.

Leuk gesprek met elkaar

De leiders

Recruiters leiden het gesprek graag, ze willen hiermee laten zien dat ze in control zijn en de touwtjes in handen hebben. Prima, laat dit over je heen komen en laat je leiden. Dat is de enige manier om dit goed te doorstaan. Ga je hier niet in mee en laat je zien dat jij zelf de leiding wilt hebben, dan kun je botsen. En ga je botsen, dan bouw je niet aan jullie connectie.


Gebruik het kennen van deze eigenschappen in je voordeel en win!

Nu jij bekend bent met deze eigenschappen van Recruiters, kun je jezelf hierop voorbereiden. Leer deze eigenschappen herkennen en gebruik het in je voordeel. Alleen zo doorsta je niet alleen het sollicitatiegesprek, maar zul je ook uitblinken!

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen