CV's checken op de Nederlandse Carrièredagen: Cin in Carrière heeft er honderden gedaan!
01 december 2014 
2 min. leestijd

CV's checken op de Nederlandse Carrièredagen: Cin in Carrière heeft er honderden gedaan!

Afgelopen weekend was het zover: CV’s checken op de Nederlandse Carrièredagen! Er zijn honderden CV’s door mijn en onze handen gegaan, er zijn adviezen gegeven, discussies gevoerd en er is door de meeste personen langer dan drie uur gewacht. Iedereen die hier iets over deze wachtrij te melden had, zei dat het het wachten waard was! Dus op naar een sterk CV voor iedereen die wij hebben gesproken.

Opvallend aan de CV’s

We hebben creatief opgemaakte CV’s gezien, strakke CV’s, veel kleuren, zwart wit, overzicht, een rommeltje, wel of geen foto was denk ik 50 / 50 en eigenlijk kan ik zo nog wel even doorgaan. Maar wat mij enorm opviel, was dat er bij ontzettend veel CV’s dezelfde feedback gegeven kon worden. En voor iedereen die zijn CV heeft laten checken, voor iedereen waarvoor de rij te lang was, voor iedereen die helaas te laat was en voor elk ander persoon die een sterk CV wilt, hierbij de top 5 aan gegeven feedback:

Top 5 feedback voor een sterk CV

1. Maak je CV niet langer dan TWEE PAGINA’S

Dit is enorm belangrijk! Je CV wordt eerst gescand in waarschijnlijk nog niet eens 30 seconde, dus het moet in één oogopslag overzichtelijk zijn wat jij hebt gedaan. Deze twee-pagina-restrictie zorgt er ook voor dat jij gaat nadenken wat de belangrijkste punten zijn om te benoemen voor de functie waarop je gaat solliciteren.

2. Zorg voor overzicht

Ook hier weer, vanuit je CV moet binnen 30 seceonde duidelijk zijn wie jij bent en wat jij hebt gedaan / doet. Maak bijvoorbeeld je studies en functies bold, zodat deze er lekker uit springen.

3. Chronologische volgorde

Deze volgorde bevat een aantal onderdelen:

  • Subblokken: begin met studie als eerste blok, vervolgens werkervaring, stages, cursussen, etc. Waarom? In een vacature wordt vaak ook als eerste een opleidingseis gesteld. Laat daarom in je CV ook direct zien dat je aan deze eerste eis voldoet.
  • Begin met de meest recente studie en werkervaring. Waarom? Dit is het meest relevant om te zien, omdat hier je meest recente leermomenten, kennis, expertise en ervaring vandaan komt.
  • Binnen je subblokken: begin eerst met WAT je hebt gedaan en vervolgens bij welk bedrijf. Waarom? Het is veel belangrijker om direct te zien dat je Bedrijfskunde hebt gestudeerd, dan dat we eerst zien dat je aan de Universiteit van Amsterdam hebt gestudeerd. Of dat je Project Coördinator bent geweest, dan dat je bij Ordina hebt gewerkt.

4. Maak je Personalia (NAW gegevens) kort en krachtig

  • Naam (voor- en achternaam op één regel)
  • Geboortedatum
  • Woonplaats (géén volledig adres: we schrijven namelijk geen brieven meer)
  • Telefoonnummer (alléén je 06- nummer)
  • Emailadres (geen hotmail.com, i.v.m. een minder professionele uitstraling)
  • Bij een twijfelachtige voornaam over M / V bent, geslacht toevoegen
  • Bij een buitenlandse achternaam, nationaliteit toevoegen

5. Persoonlijk profiel

Ik denk dat 80% van de CV’s een persoonlijk profiel hebben toegevoegd op hun CV en 10% gevraagd heeft aan ons of ze dit moesten toevoegen. Alle persoonlijke profielen stonden direct onder personalia, netjes met het kopje ‘Persoonlijk profiel’. En ik denk dat nog geen 5% van al deze persoonlijke profielen echt persoonlijk waren. Allemaal gericht op werk… terwijl je dit ook in je motivatiebrief zet. Schrappen dus!

  • Maak een persoonlijk profiel PERSOONLIJK: wie ben jij als persoon? Wat zijn jouw sterke karaktereigenschappen? Wat maakt het dat jij een leuke collega wordt?
  • Haal het kopje Persoonlijk profiel (of wat je hier ook hebt staan) weg. Zorg dat het géén onderdeel van je CV is. Je wilt hier namelijk mee opvallen, jezelf even voorstellen en laten zien wie jij bent. Speel met de lay-out, bijvoorbeeld cursief en gecentreerd.
  • Niet langer dan TWEE REGELS. Nogmaals, je CV wordt gescand op belangrijke punten en niemand gaat jouw hele verhaal lezen. Echt niet!

Dit was onze top 5 feedback CV’s checken. Als jij deze punten toepast op jouw CV, dan weet ik zeker dat je direct al veel meer overzicht creëert, de belangrijkste punten laat opvallen en een sterk CV hebt.

Heel veel succes!

Ps. Kom je er niet uit of heb je er geen zin in om dit zelf te doen? Ik doe het graag voor je: laat mij je CV opmaken!

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen