Drugs gebruiken vs jezelf ontwikkelen: de connectie bestaat echt!
13 november 2014 
3 min. leestijd

Drugs gebruiken vs jezelf ontwikkelen: de connectie bestaat echt!

De afgelopen weken zag je ontzettend veel op het nieuws en op Social Media over drugs. Helemaal na een week Amsterdam Dance Event, waarbij helaas weer een aantal doden zijn gevallen, laait de discussie weer flink op. Voor- en tegenstanders van het drugsgebruik krabben naar elkaar als een stel valse katjes en de argumenten waarom wel of niet gebruiken worden met flink wat kracht naar buiten gegooid. Nu houd ik me voor vandaag even buiten deze discussie, want ik heb een mooi en gezond alternatief. Hierbij gaan we er even vanuit dat iedereen drugs neemt om die ‘geweldige roes’ te ervaren. Wat heb ik vandaag in de aanbieding? Een mental workout met dezelfde effecten!

Dezelfde effecten als drugs?!

Ga nou niet meteen gillen, schreeuwen en krabben dat dit niet kan, want dit artikel gaat uiteraard NIET om het drugsgebruik. Maar het is wel een leuke vergelijking en sta eens open om dit te gebruiken voordat je een avondje volledig uit je bol gaat. Gebruik je namelijk drugs, dan is één van de effecten dat er dopamine vrijkomt in je hersenen, deze niet makkelijk opnieuw kan worden opgenomen voor hergebruik en daarom blijft de dopamine tegelijk en langer actief, waardoor er over stimulatie plaatsvindt. Deze over stimulatie schijnt volgens drugsgebruikers ontzettend fijn te zijn en wordt het snoepje van de hersenen genoemd. Uiteraard is dit een enorm korte uitleg van wat er met je gebeurt als je drugs gebruikt, en er zal vast veel meer over te zeggen zijn, maar eerlijk gezegd “I don’t care”. Vandaag gaat het namelijk alleen even over de dopamine.

Het avontuur van nieuwe dingen leren

Ken je dat gevoel, dat je iets leest, iets meemaakt en / of iets nieuws leert, en dat je een enorme boost energie krijgt? Je kunt ineens de hele wereld aan, je zit op die mooie roze wolk en je bent totaal excited. Dit komt omdat je dopamine level (Hey! Dezelfde stof als met drugsgebruik...) zich verhoogt. Het leren en ervaren van nieuwe dingen is als een avontuur en werkt enorm belonend en hierdoor verhoogt jouw dopamine level zich. Een mooie bijkomstigheid is dat wanneer je dopamine level zich verhoogt, je ook makkelijker en sneller dingen onthoudt (dan moet je echter niet onder invloed zijn van verdovende middelen, dus denk nou niet direct dat je kunt gaan studeren met een pilletje achter je kiezen).

Kom uit je comfortzone

Hoewel het effect van nieuwe dingen leren en meemaken enorm verslavend werkt en een heerlijk gevoel oplevert, is het niet altijd even makkelijk om jezelf te stimuleren om dit ook daadwerkelijk te gaan doen. Het vergt kracht, zelfvertrouwen en geloof in jezelf om voor nieuwe dingen te gaan. We zijn over het algemeen gewoonte-diertjes, die graag in hun comfortzone blijven, terwijl hierbuiten juist die enorm mooie en waardevolle dingen gebeuren die jou een heerlijk gevoel zullen geven. En zoals ook Benedict Cumberbatch zegt:

“The further you get away from yourself, the more challenging it is. Not to be in your 
comfort zone is great fun.”

Er zijn een aantal hele simpele technieken die ervoor kunnen zorgen dat je je vaker in een nieuw leeravontuur stort:

  • Durf discussies te voeren met goede vrienden en familie, sta hierbij open voor hun mening en opvattingen en probeer je eigen meningen en opvattingen te onderbouwen met mooie verhalen, feiten en cijfers.
  • Volg het nieuws met een open mind, neem niet alles zomaar voor waar aan en vraag bij jezelf af wat er voor nodig is om je eigen mening hierover te vormen. Je gaat zien dat je dieper over bepaalde onderwerpen gaat nadenken en dat je erachter gaat komen waar je echte interesses liggen.
  • Vraag iemand om een boek die zij goed vonden en ga dit lezen. Toen ik op 6 maanden op reis was in Azië, kon ik uiteraard niet zoveel boeken meenemen die mijn leesbehoefte voor 6 maanden zou vullen. Eerlijk gezegd mocht ik van mezelf maar 2 boeken meenemen, wat gelijk staat aan de heenreis naar onze eerste bestemming. Gelukkig ben ik niet de enige die graag leest en op bijna elke bestemming waar we aankwamen vond ik wel een mogelijkheid om een nieuw boek in handen te krijgen, vaak door een ruilactie. Dit betekende dat ik moest lezen wat er op handen was en mijn eigen voorkeuren moest laten varen. Dit resulteerde in een bijzonder inzicht: boeken die je normaal niet zo snel zelf zou kiezen om te lezen, blijken enorm intessant en intrigerend te zijn. Vandaar dus: vraag iemand anders om een boek en ga die lezen.
  • Volg cursussen, kijk filmpjes en lees over de onderwerpen die jou interesseren. Leer nieuwe dingen, verbreed je blik en blijf op de hoogte.
  • Volg cursussen, kijk filmpjes en lees over de onderwerpen die jou (nog) niet interesseren. Dit klinkt gek, maar juist door je te focussen op zaken die buiten jou werkelijke interesses te liggen, leer je zien en denken vanuit verschillende perspectieven. Wellicht leer je super interessante dingen die je kunt toepassen op je eigen interesses en leven.

Dus wat gaan we voortaan doen voor een avondje stappen?Knipoog naar drugsgebruik

Brainstormen met vrienden, naar je nieuwe boekenclubje, je studieboeken openslaan en nieuwe dingen leren. Laat die dopamine maar komen!

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen