Druk in je hoofd of in realiteit?
05 oktober 2014 
in Focus
6 min. leestijd

Druk in je hoofd of in realiteit?

Druk, druk, druk! Ik wil 6 uur per dag werken, ik wil minstens een uur per dag sporten, twee keer per dag mediteren, twee uur aan mijn cursus besteden, minstens twee uur per dag lezen en interessante filmpjes kijken om mijn eigen ontwikkeling te blijven stimuleren… en dan heb ik nog niets eens gegeten, ontspannen, mijn favoriete koffie gedronken, boodschappen gedaan of een sociaal leven geleid! Al deze dingen zitten in mijn hoofd en de alarmbellen blijven maar rinkelen. Geen wonder dat ik op Bali mijn innerlijke rust aan het zoeken ben. Maar ik ben niet de enige (gelukkig) en ik begin onderhand het verschil te begrijpen tussen druk denken en daadwerkelijk druk zijn. Jij?

Vermijd druk zijn in je hoofd door gewoon te doen

Ik kom er steeds vaker achter dat  hoe meer ik denk dat ik iets moet doen, hoe minder vaak ik het ook daadwerkelijk direct ga doen. Zonde eigenlijk. Bijvoorbeeld je kast opruimen: je (lees: ik) zit hier waarschijnlijk twee weken tegen aan te hikken, wat me enorm bezighoudt en dus verloren energie is. Als ik het eenmaal doe, dan is het vaak binnen twee uur gedaan. En belangrijker: ik voel me voldaan (positieve energie) en ik ben lekker bezig geweest met mijn verstand op nul (vergelijkbaar met mediteren). Leerpuntje: Zie je ergens tegenop, doe het gewoon dan direct! Want:

Je verspilt op deze manier geen energie

Vermijd drukte door nu te doen

Doe je iets niet wat je eigenlijk wel zou moeten doen, dan blijf je hier tegenop zien. Is het niet bewust, dan wel onbewust. Er blijven belletjes in je hoofd rinkelen die je er aan blijven herinneren dat je eigenlijk zou moeten “sporten, opruimen, werken, post sorteren, je moeder bellen“. En dit is echt zonde, want het vreet energie terwijl je helemaal niets uitvoert.

Je houdt meer tijd over voor de dingen waar je wel zin in hebt

Terwijl wanneer je het wel direct doet, deze alarmbellen verdwijnen. Hierdoor hou je er een opgeruimd gevoel aan over én meer tijd om aan de dingen aandacht te besteden die jij wel leuk vindt (zonder die irritante belletjes op de achtergrond). En hierdoor krijg je weer meer energie!

Niet druk denken, maar doenJe schuldgevoel wordt de kop in gedrukt

Of je het nou wilt of niet, er ontstaat een schuldgevoel als jij je bezig houdt met zaken die je voorrang geeft op de zaken die je eigenlijk eerst zou moeten doen. Dit betekent ook dat je niet je volle focus en energie kunt geven aan de zaken die je juist wel leuk vindt. Dus nogmaals, zie je ergens tegenop, doe het gewoon, want de druk in je hoofd verdwijnt en daarna kun je 100% genieten van alle andere dingen.

Je voelt je voldaan

Door direct te doen waar je eigenlijk tegenop ziet of geen zin in hebt, maak je jezelf trots. Je hebt een obstakel, hoe klein soms ook, overwonnen op jezelf. Hierdoor maak je niet alleen ruimte in je hoofd, je gaat ook nog eens dieper ademhalen, wordt meer ontspannen en die gelukschemicaliën gaan stromen! En guess what: je houdt meer energie over!

“Life is what happens to you while you're busy making other plans.” Allen Saunders

Makkelijk gezegd én gedaan!

Hoewel ik zelf af en toe ook nog redelijk wat moeite heb om de drukte in mijn hoofd te laten verdwijnen, ben ik goed op weg om dit vaker en sneller te herkennen en realiseren. Het herkennen alleen al is een enorm waardevol punt, omdat je jezelf hierop een kritische vraag kunt stellen: “Ben ik echt druk of denk ik alleen druk?” Ik kom er vaak achter dat ik wel echt veel te doen heb, maar dat het druk voelt omdat ik druk denk. En omdat ik druk denk, doe ik minder, heb ik nog meer te doen en voelt het dus echt als druk in plaats van lekker bezig zijn. Maar zoals ik al zei, leer het herkennen en leer de drukte de kop in te drukken! Hoe? Een aantal tips die mij hierbij enorm helpen en hopelijk ook waardevol zijn voor jou:

Praat eroverPraat erover

Vanmorgen was ik aan het bellen met mijn vriend en vertelde ik hem hoe moeilijk ik het vind om ritme te vinden hier op Bali, dat ik daardoor eigenlijk niet alles gedaan krijg wat ik wil doen hier en elke dag weer een aantal verloren momenten ervaar. Juist door dit hardop uit te spreken, hoorde ik al de oplossing: zorg voor ritme, ga gewoon doen en denk niet zoveel na over wat ik moet doen, maar doe het gewoon.

Lijstjes maken

En dus ben ik een lijstje gaan maken met hoe ik mijn dagen wil vullen, wat ik belangrijk vind, wat me gelukkig maakt en hoe mijn ideale dag- en weekindeling er uit zou zien. En wat bleek, ja ik heb veel te doen, maar alleen maar dingen die leuk vindt om te doen (schrijven, lezen, zwemmen, mediteren, sporten). Door het op te schrijven bleek dat ik voldoende tijd heb om elke dag alles te doen, zolang ik het maar doe. Problem solved!

Wees eerlijk

Naar jezelf, maar net zo goed naar anderen. Heb je geen tijd of zin om even te socializen, wil je even op jezelf zijn en genieten van de rust, geef dit dan eerlijk aan. Bij jezelf en bij diegene die aandacht van je willen en hierdoor dus energie van je vragen terwijl je dit liever niet wilt. Moeilijk, ik weet het, maar doe je dit, dan zul je zien dat ze jou waarderen omdat je eerlijk bent. En jij kan je focussen op wat je wilt doen en uiteindelijk ben je aardiger en leuker op de momenten dat je je wel met mensen omringt, omdat je hier dan ook echt zin in hebt.

Vermijd druk zijn en focus

Focus

Houd je focus en zorg dat je je energie stopt in datgene waar je op dat moment mee bezig bent. Je hebt al voor jezelf besloten dat je hiermee bezig gaat, je to do lijstje geeft al aan wat je de rest van de dag kan doen en hier ook daadwerkelijk tijd voor hebt en dus hoef je je niet druk te maken om datgene wat je straks moet doen.

Wees lief voor jezelfWees lief voor jezelf!

Wees trots op wie je bent, op wat je doet en wat je voor elkaar hebt gekregen. En lukt het een dag niet om alles te doen, geen probleem. Morgen weer een dag! Je doet je best en dat is voldoende, dus weet niet te streng voor jezelf en gun jezelf af en toe ook droommomentjes, ‘geen-zin’ momentjes en ‘ik doe even helemaal niks’ momentjes. Zolang je maar weet hoe lang je dit kunt doen en daarna weer lekker aan de slag gaat, zodat de druk in je hoofd wegblijft.

Van druk in je hoofd, naar rust en doen wat je moet doen

De punten die mij helpen om de druk zijn in mijn hoofd te verminderen en me te focussen op datgene wat ik moet en wil doen, zorgen ervoor dat ik gelukkiger ben, meer energie heb en voel en dit uitstraal naar mijn omgeving. De punten die ik als eerste heb genoemd, waaróm het belangrijk is om drukte te vermijden helpen mij dit weer keer op keer weer te beseffen. Ik heb dan ook een lijstje met deze punten altijd in mijn directe omgeving, om mezelf eraan te blijven herinneren dat het niets dan goed brengt om druk zijn in je hoofd je vermijden. Af en toe moeilijk en moet ik weer helemaal van voor af aan beginnen om mezelf ervan te overtuigen dat druk zijn in mijn hoofd wat anders is dan druk zijn in realiteit, maar lukt dit: wat voel ik me dan goed! En dat is waar het om gaat!

zelfvertouwen

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen