Een netwerk vol ruis
28 oktober 2014 
in Focus
5 min. leestijd

Een netwerk vol ruis

Een groot netwerk hebben is goed voor je carrière, dat zeker. Wanneer je op zoek bent naar een baan, wanneer je iets wilt weten over een bepaald marktsegment, wanneer je iemand nodig hebt… hoe groter je netwerk, des te groter de kans dat je sneller iemand vindt die jou kan helpen. In dit artikel kun je ook lezen hoe jij van netwerken jouw specialisme maakt. En toch wil ik een aantal punten met je bespreken, hoe je netwerk tegen je kan werken. Want die zijn er ook…

Mijn ouders zijn trots

Gisteren was ik met mijn moeder aan het appen. Altijd leuk en fijn, helemaal omdat ik op Bali zit en zij in Nederland, wat een enorme afstand is, maar dichtbij voelt door een simpele app als what’s app. Ik weet dat mijn ouders trots op mij zijn, dat voel je en dat merk je. En toch is het heel fijn om het ook echt te horen. Net als wanneer mijn vriend en mijn vriendinnetjes zeggen dat ze trots op me zijn, ook altijd fijn. Het is een bevestiging van wat ik aan het doen ben en dat de mensen om je heen, om wie je echt geeft, met je meeleven en voelen. Dit is mijn netwerk die dicht bij me staat. En hun complimenten hoor ik graag aan.

Echter… of het nou is van deze lieve personen, of van iemand die minder dicht bij mij staat, een mening geven anders dan een compliment is toch wat lastiger om aan te horen. Niet omdat ik niet tegen kritiek kan, maar omdat ik me altijd af vraag waarom hij of zij het beter weet dan ik. En gelukkig ben ik niet de enige die zo denkt, kwam ik gister achter in het boek “How to succeed in business without a penis“. Kijk maar:

Netwerk

Tijdens een openbare zitting in de rechtbank waren er vijf vrienden als publiek in de zaal met vijf verschillende meningen:

Het is toch echt belachelijk dat de slachtoffers in deze zaak, met hun pijn en emoties, totaal worden genegeerd.” Zei deze dame, die net is gescheiden.

Ik denk juist dat deze hele zaak een spotlight zaak is. In deze wereld draait niemand hun hand er nog voor om om te liegen of verhalen te vertellen om aandacht te krijgen.” Zei een artiesten manager uit LA.

Ik vind het juist echt belachelijk dat de rijken denken dat ze met alles weg kunnen komen.” Zei één van de vrienden die een kunstenaar is met weinig inkomsten.

Je ziet juist in deze zaak hoe weinig er wordt gedaan aan mishandeling en onderdrukking van vrouwen.” Zei de feminist onder de vrienden.

Het gaat hier alleen maar om de blanken.” Zei de donkere man van de vrienden.

Netwerk

Elk persoon heeft en geeft een mening vanuit zijn eigen ervaringen, gevoelens en gebaseerd op hun eigen achtergrond. Dit betekent niet dat je mening minder waard is dan die van mij of die van iemand anders, maar dit is precies de reden waarom ik me altijd afvraag waarom iedereen denkt dat zijn of haar mening de juiste is.

Zet je netwerk in op verschillende momenten

Ik bedoel hier uiteraard niet mee dat je nooit om iemand zijn mening moet vragen, of dat je altijd maar moet denken: “Waarom is jouw mening waar?”. Zeker niet zelfs. Maar je kunt voor jezelf wel opletten wanneer je je netwerk inzet om een mening te vragen:

Beginfase

Waar je ook mee begint, je hebt altijd een beginfase. Of het nou het schrijven van je CV is, of je sollicitatiebrief, of je eigen onderneming aan het opzetten bent. De beginfase kun je zien als een kleurplaat waar je net aan begonnen bent en waar nog lege vakken in te zien zijn. Vraag je in deze fase aan je netwerk wat ze ervan vinden, dan zullen ze de lege vakken zien en hier commentaar (in hun ogen feedback) op geven. Dit is niet negatief bedoeld, omdat zij lege vakken zien die jij al hebt ingekleurd in je hoofd. Door commentaar te krijgen hierop, verdoezeld je eigen beeld, wellicht je zelfbeeld en je vertrouwen en de zin om verder te kleuren wordt minder. Zonde!

In deze beginfase is het dus ontzettend belangrijk om sterk in je schoenen te staan. Jij weet waar je aan begint, jij wilt wat je hiermee wilt bereiken. Kleur de eerste kleurplaat in, voordat je om directe feedback vraagt. Wel een kleine note hierbij: ik zeg bewust ‘directe feedback’ want je kunt natuurlijk wel altijd brainstormen over jouw onderwerp in de algemene zin van het woord. Het is altijd interessant om van anderen te horen hoe zij over dit onderwerp denken of wat ze hierbij voelen, zonder dat het direct over je eigen werk gaat.

Middenfase

Vaak in deze midden fase, komt er een moment dat je je enthousiasme verliest. Dat je denkt: ‘waar ben ik in godsnaam aan begonnen‘ en soms drie stappen achteruit zet en één vooruit, wat natuurlijk nooit bevorderend is voor je motivatie (in ieder geval niet voor die van mij!). In deze fase kan het juist enorm waardevol zijn om je netwerk in te zetten, om te vragen hoe zij over je vorderingen denken en of ze nog feedback en tips hebben. Je kunt je hier richten op je directe netwerk (lees: goede vrienden en familie), maar pas hiermee op. Zij willen je vaak geen pijn doen en verzachten soms de waarheid. Dit is fijn voor jou, maar wil je echt verder, durf dan een aantal meningen te vragen aan personen die wat verder van je afstaan. Die verstand hebben van de markt en van je vakgebied en die niet bang zijn om jou eerlijke feedback te geven.

Eindfase

Je zit in de afrondende fase! Vaak ben je trots op wat je gemaakt, geschreven, gedaan, voorbereid hebt en je bent blij met het resultaat. Dit wil je waarschijnlijk graag delen. Ook hier weer: Pas op! Er zijn zo ontzettend veel meningen in de omloop, dat zij je enthousiasme over je eindresultaat en hiermee je zelfvertrouwen kunnen verdoezelen. Ik denk dan vaak: waarom weet jij het beter dan ik? Misschien arrogant, misschien een tikkeltje eigenwijs, maar blijf je jouw werk aanpassen aan de meningen van anderen, dan bereik je nooit het punt waarop je klaar én tevreden bent. Dus hier is het wellicht weer handig om je directe netwerk te vragen wat ze ervan vinden en om te horen hoe trots ze zijn!

Wat is de mening van je netwerk waard?

Nu lijkt het er misschien op dat ik niemands mening waardeer en jou erop wil wijzen dat je vooral op jezelf moet vertrouwen, maar niets is minder waar. Ik waardeer de mening van mijn netwerk enorm. Dit staat bij mij echt enorm hoog in het vaandel zelfs, het liefst hoor ik van zoveel mogelijk personen wat ze ergens van vinden. Het gaat er namelijk om WAT je met deze meningen doet. Laat je je hierdoor teveel beïnvloeden, dan heeft dit een negatieve invloed op je werk. Terwijl wanneer je deze meningen interpreteert als extra informatie, als extra invalshoeken en deze meningen niet klakkeloos overneemt en gelooft, maar wel gebruikt om je eigen ontwikkeling te stimuleren, dan is dit ontzettend waardevol.

Daarom ook twee belangrijke tips bij het inzetten van je netwerk voor een mening:

  1. Sta sterk in je schoenen, vat het niet persoonlijk op en gebruik alles in je eigen voordeel
  2. Besef dat iedereen een mening heeft die gebaseerd is op íets, begrijp de achtergrond van deze mening en je begrijpt het waarom achter deze mening en wat je hiermee kunt doen voor jezelf

Een netwerk vol ruis is dus gebaseerd op (ongevraagde) meningen en wat je hier zelf mee kunt doen. Laat je niet gek maken door anderen, vertrouw op jezelf, op je eigen kracht, creativiteit en vermogen om te ontwikkelen. Gebruik al deze meningen in je voordeel, om te bouwen en om te blijven ontwikkelen, maar trek hierbij voor jezelf een duidelijke grens om niet naar demotivatie en minder vertrouwen te gaan.

Een netwerk vol ruis

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen