Ideeën, ideeën, ideeën: hoe ga jij om met jouw creativiteit?
04 december 2014 
in Focus
3 min. leestijd

Ideeën, ideeën, ideeën: hoe ga jij om met jouw creativiteit?

Ideeën! Een bron van creativiteit, inspiratie en het zorgt er vooral voor dat je je focus snel verliest. Een vriendinnetje van mij, Aimee, stuurde mij de afbeelding die hiernaast staat. Ten eerste een leuke afbeelding om zij mij altijd Silly noemt en tweede was dit voor mij een bron van inspiratie. Inspiratie om te schrijven over ideeën. Ik heb altijd super veel ideeën, om te doen, om over te lezen, om over te schrijven, om op te starten, om te maken, om te koken… En het merendeel van deze ideeën, blijven ook ideeën. Is dit erg? En hoe kun je ervoor zorgen dat je ideeën niet hierbij blijven?

Creatief vs Perfectionistisch

Voor mijn vorige werkgever heb ik een tijd lang heel veel webinars gegeven en wat ik vaak vroeg tijdens deze webinars was: Ben jij creatief, ben jij perfectionistisch, of ben je wellicht wel beide? Heel vaak kreeg ik als antwoord dat enorm veel mensen beide zijn, dus creatief én perfectionistisch. Er schuilt echter een probleem in deze combinatie: ben jij creatief, dan heb je waarschijnlijk vaak nieuwe ideeën die je wilt gaan uitvoeren. Ben je ook nog eens perfectionistisch, dan ben je waarschijnlijk heel streng voor jezelf en komt er nooit iets echt af.ruis

Ik ben er echter de afgelopen maanden achter gekomen dat er ook nog een vierde variant is: creatief en snel afgeleid. En daar schuilt mijn ‘probleem’ en met mij vele anderen. Helemaal in deze tijden waar zo ontzettend veel afleiding is op tv, radio, boeken, internet, omgeving, werk, sociale contacten, sporten… Heb je een idee, ben je bezig met dit uitvoeren, dan komen er alweer tien nieuwe ideeën in mij op, die ook wel heel interessant lijken…

Ideeën vs Afleiding

Het gevaar van veel afleiding en continue met nieuwe ideeën komen, is dat je weer met iets anders begint voordat een ander project af is. Omdat ik van mezelf weet dat ik snel ben afgeleid, heel snel weer op nieuwe projecten kan overstappen zonder de ander af te maken en omdat ik af en toe graag wat meer standvastigheid van mezelf verlang, heb ik een aantal focuspunten. De focuspunten helpen mij, en straks hopelijk ook jou, om het onderscheid te zien tussen goede ideeën die ik graag wil afmaken (Cin in Carrière bijvoorbeeld) of gewoon leuke ideeën die weleens geprobeerd moeten worden en daar blijft het bij (uitgebreid koken bijvoorbeeld).

Focuspunten om ideeën wel uit te voeren

  • Bepaal voor jezelf de waarde van een idee: dus hoe waardevol is dit voor jou of anderen?
  • Wat kan het je opleveren?
  • Denk je er voorafgaand het idee voldoening uit te krijgen en blijkt dit niet zo te zijn, wees eerlijk naar jezelf. Komt dit doordat je even door het moeilijke deel heen moet, of vind je het echt niet leuk?
  • Geef jezelf een doelstelling, inclusief subdoelstellingen. Het behalen van doelstellingen zorgt namelijk voor een tevreden gevoel, waardoor je sneller doorzet
  • Bepaal een einddatum voor je idee en deel dit met andere personen om echt commitment te creëren.
  • Vraag positieve feedback, het is altijd leuk om te horen dat je goed op weg bent
  • Brainstorm af en toe over je idee, want andere kunnen je flink op weg helpen en kleine obstakels overzien
  • Wees af en toe een beetje streng voor jezelf (tijdens het schrijven van deze blog heb ik al 4 keer willen opstaan om iets te checken / te doen, maar ik zeg tegen mezelf: eerst afmaken!)
  • Geef jezelf een tijdslimiet, dus bijvoorbeeld twee uur per dag / per week en probeer je hier echt aan te houden
  • Wees trots op jezelf en je voortgang
  • Heb altijd een notitieboekje naast je liggen / bij je, zodat je wel direct je nieuwe ideeën kunt opschrijven!

Dat zijn heel wat focuspunten, maar het lijkt meer dan het is. En je hoeft geen hele plannen te schrijven, maar een half uurtje hieraan besteden helpt mij echt om meer focus te houden en mezelf bezig te houden met de projecten die voor mij leuk en belangrijk zijn. En onthoud:

DON’T BE AFRAID OF SILLY IDEAS

En wees vooral niet bang om veel te proberen. Dus nee, ik vind het niet erg dat veel ideeën niet volledig uitgevoerd worden, zolang je maar onderscheid kan maken tussen de echt belangrijke ideeën en de leuke eenmalige ideeën. Want deze laatste maken je leven wel leuker, interessanter en geven alles meer kleur. En blijf vooral om jezelf lachen als je weer eens 5 bollen wol hebt gekocht, 2 breinaalden en er na 10 minuten achter komt dat dit eigenlijk niets voor jou is.

Leef je ideeën

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen