Zorg jij eigenlijk zélf wel voor je eigen ontwikkeling?
05 maart 2015 
3 min. leestijd

Zorg jij eigenlijk zélf wel voor je eigen ontwikkeling?

Ontwikkeling. Ik wil mezelf ontwikkelen. Ik wil een baan waarin ik mezelf kan ontwikkelen. Een Manager die ontwikkeling centraal stelt. Een bedrijf dat begrijpt hoe belangrijk ontwikkeling is. Een vriend die inziet wat ontwikkeling met onze relatie doet. Een vriendin die me steunt om mijn ontwikkeling door te maken. Ontwikkeling, ontwikkeling, ontwikkeling… stel een persoon op straat de vraag wat hij / zij belangrijk vindt (in een nieuwe baan, in het leven, in een bedrijf, etc) en je krijgt het antwoord ontwikkeling. Maar doe je hier zélf wel genoeg aan? Of leg jij, net als vele anderen (ik durf te wedden, minstens 75%), de verantwoordelijkheid voor jouw ontwikkeling in de handen van anderen?

Waarom vind je je eigen ontwikkeling zo belangrijk?

Volgens mij is het woord ‘ontwikkeling’ een makkelijke manier om slim over te komen en een makkelijke manier om aan te geven dat je ‘ambitieus’ bent. Niet zozeer naar de buitenwereld toe, maar vooral naar jezelf. Als jij namelijk tegen jezelf zegt (en blijft zeggen) dat je ontwikkeling wilt zien in je eigen kunnen, doen en denken, dan voelt dit goed. Het voelt alsof je jezelf al ontwikkeld door alleen te zeggen en te denken. Het voelt alsof je hier echt iets aan doet, door het te zeggen en te denken.

Maar wat doe je daadwerkelijk aan je eigen ontwikkeling?

Ik vind dit een heel mooi onderwerp, omdat ik mezelf hier enorm goed aan kan refereren. Ik was namelijk altijd de eerste die het hardste riep dat ontwikkeling zo belangrijk is. Maar ik was ook diegene die hier eigenlijk zelf helemaal niet zoveel aan deed: 40 uur werken per week (minstens) is al zoveel, je wilt ook wel tijd besteden aan ‘leuke dingen’, ik wil me nu even focussen op andere dingen, ik heb geen tijd… Ja hoor, dit hoorde je mij zeggen en vooral denken. En ik ben niet de enige.

Wat is ontwikkeling eigenlijk?

Kun jij mij hier een echt antwoord op geven? Wat is ontwikkeling eigenlijk? Als iemand mij een jaar geleden deze vraag zou stellen, dan zou ik het volgende antwoord geven:

“Ontwikkeling is leren, jezelf stimuleren om beter te worden en om meer kennis te krijgen, zodat je dit kan toepassen binnen je carrière en je leven”

Als ik nu deze defenitie zie en teruglees, dan begrijp ik waarom ik continu met excusen kwam om mezelf te ontwikkelen. Dan begrijp ik dat ik het lot van mijn eigen ontwikkeling in de handen van een ander (lees: mijn werkgever) legde. Dan begrijp ik waarom ik hier totaaaaal geen zin in had. Ik word al moedeloos als ik hier nu naar kijk! En gelukkig heb ik deze definite achter me gelaten en ben ik erachter gekomen welke definitie van ontwikkeling er wel voor zorgt dat ik er zin in heb, waardoor ik mezelf écht kan ontwikkelen, zonder dat het als een moetje voelt:

“Ontwikkeling is het stimuleren van je eigen energie en positieve blik op het leven, op je carrière en op je eigen geluk en jezelf blijven uitdagen om nieuwe visies te leren kennen.”

Voor mij persoonlijk hoeft er in deze beschrijving niet in te staan dat ik mijn kennis moet vergroten, mijn expertise moet uitbreiden en moet leren. Juist door te weten hoe jij je eigen energie kan verhogen, en te weten waar jij positieve gevoelens bij krijgt, zul je hierdoor vanzelf gaan leren, je kennis vergroten en je expertise uitbreiden. En door jezelf te blijven uitdagen om nieuwe visies te leren kennen, op welke wijze dan ook, dan pas zul je jezelf goed leren kennen en hierdoor, je raadt het al, zul je jezelf blijvend ontwikkelen!

Meer energie!

Dus kom erachter waar jij goede energie van krijgt. Niet alleen de middelen (boeken, filmpjes, conversaties), maar ook de onderwerpen. Wat triggert jou? Waar wil jij meer over weten? En waarom wil je hier meer over weten? En hoe kun je hier meer over te weten komen? Pas als jij weet waar jij deze goede energie van krijgt, dan ga je het ook leuk vinden om hier meer over te weten te komen. En dit elk onderwerp zijn, want elk onderwerp kun je toepassen op je leven, je eigen visie én je carrière! Ik krijg bijvoorbeeld enorm veel energie van Happiness en Positive Psycholoy en geloof me, alles wat ik hierover leer, kan ik toepassen op alles wat ik doe en belangrijk vindt.

Positieve blik

Zoals ik hierboven ook al aangaf, krijg jij ergens meer energie van, wil je alles weten over dit / deze onderwerp(en), dan zul je vanzelf merken dat je dit gaat toepassen op alle aspecten in je leven. Want je leert, je (ja hier is ie dan!) ontwikkelt, je verbreedt je blik en je visies, je kan het onderbouwen en je vindt het gewoon leuk. En alles wat je doet wat je leuk vindt, zorgt voor meer positiviteit.

Blijf jezelf uitdagen om nieuwe visies te leren kennen

Door het leren kennen van nieuwe visies, andere denkwijzes en manieren van handelen, zul je automatisch je eigen doen, denken en kunnen hierop analyseren. Klopt het wat je doet, hoe sta je tegenover nieuwe visies en wat voor een invloed heeft dit op je eigen visies? Durf discussies te voeren, met jezelf en met anderen, vind jezelf niet goed of slecht, maar geïnteresseerd. Op deze manier kun je je eigen visie verbreden, je mening verwoorden en met een open blik deze wonderen wereld in treden!

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen