De luchtmacht biedt een gap year, of ook wel tussenjaar, aan. Studenten van het HBO en leerlingen die hun havo- of vwo- diploma hebben bepaald kunnen nu bij de luchtmacht hun tussenjaar doen. Hoe cool is dit? En hoe slim is het van de luchtmacht om op deze manier jonge mensen aan zich te binden. Heel slim!
Tussenjaar voordat je gaat studeren
Uit onderzoek van Nuffic blijkt dat nog nooit zoveel jongeren een tussenjaar hebben genomen als in de afgelopen twee jaar. Meer dan 10% van alle eerstejaarsstudenten zijn er eerst een jaar tussenuit geweest. Dit cijfers was rond 2015 heel laag, omdat studenten nog wilden profiteren van de basisbeurs. Maar nu deze niet meer bestaat en je hoe dan ook moet lenen om te studeren, is het tussenjaar populairder dan ooit.
Reizen tijdens je tussenjaar is een populaire optie, maar niet iedereen gaat reizen. Een groot deel van de jongeren die een tussenjaar neemt, gaat een jaar werken. Geld sparen, ervaring opdoen, nadenken over wat ze nu echt willen, nog even geen zin om direct weer de schoolbanken in te gaan. Het zijn tegenwoordig allemaal legitieme redenen om je studie uit te stellen.
Doe je tussenjaar bij de luchtmacht
De luchtmacht speelt slim in op het tussenjaar. Zij bieden jongeren vanaf oktober de kans om hun tussenjaar bij de luchtmacht te vervullen. Het gaat om een periode van 10 maanden waar deze jongeren meerdere afdelingen meemaken van de luchtmacht, bezig zijn met zelfontwikkeling, worden begeleid in wat ze nu echt leuk vinden en waar ze goed in zijn en natuurlijk zijn er ook een aantal hele vette avonturen.
Als mijn toekomstige kind een tussenjaar wil, dan zou ik dit alleen maar toejuichen. Dit is mijn aanname, maar ik ga er vanuit dat mijn kind naast wat geld verdienen, enorm groeit door bij zo’n organisatie te werken. Liever dit dan zuipend Koh Pagnan over rollen. Nu is reizen een van mijn grootste passies, maar ik denk dat je veel meer leert en geniet van reizen wanneer je iets ouder bent dan circa 17 jaar.
Maar terug naar de luchtmacht.
Luchtmacht speelt slim in op dit tussenjaar
De luchtmacht is slim bezig door zo’n tussenjaar aan te bieden. De kans is groot dat zo’n jong iemand verknocht raakt aan de organisatie en hier wil blijven. Helemaal omdat je via de luchtmacht ook mooie studies kunt doen en je kan ontwikkelen. Maar het is niet alleen maar slim wat de luchtmacht doet, het is ook noodzakelijk. Er zijn inmiddels al 8.000 vacatures en dit aantal groeit alleen maar de komende jaren. Door jongeren vroeg aan zich te binden, hopen ze hiermee een deel van de vacatures op te kunnen vullen.
En wil zo iemand niet blijven of betrokken blijven bij de luchtmacht, is er dan niet teveel geld en tijd verloren aan zo iemand? Ja, maar niets doen is gewoon geen optie meer. En elke persoon die wel betrokken blijft, is er eentje meer dan wanneer ze dit niet zouden doen.
Slim dus. En noodzakelijk. Zou jij het doen? Ik zou er zo voor tekenen.