Hoe LSD je manier van communiceren kan verbeteren
26 mei 2015 
2 min. leestijd

Hoe LSD je manier van communiceren kan verbeteren

Gebruik jij weleens LSD? En hoe snel merk jij het effect hiervan? Heeft het überhaupt effect? LSD: Luisteren, samenvatten, doorvragen! Wat dacht je dan? Dat ik je zou adviseren om voor elk gesprek wat LSD te nemen? Of onder je tong zou moeten leggen, voor een nog sneller effect? Nee, vandaag niet! Vandaag gaan we het hebben over Luisteren, Samenvatten, Doorvragen: de manier om jezelf ‘te dwingen’ tot een inhoudelijk en diepgaand gesprek en tevens een handig hulpmiddel tijdens het solliciteren. Hoe kun je LSD inzetten en gebruiken om snel tot effect te komen en zodat de tegenpartij dit ook direct waarneemt?

Afdwalen tijdens een gesprek

Hoe vaak overkomt jou het? Je hebt een gesprek met je buurman, vrouw, vriend, broer, collega, manager, zakenrelatie en ineens denk je: “shit… wat heeft hij eigenlijk de afgelopen drie minuten gezegd?” Je knikt een beetje instemmend, hmmt wat en je hebt jezelf eruit gered. Je neemt je voortaan om écht beter te luisteren de volgende keer. Totdat je weer afdwaalt naar je boodschappen, schoonmaaksessies, die voetbalwedstrijd…. Het is ook moeilijk, om goed te luisteren en echt geïnteresseerd te zijn. Helemaal als je gesprekspartner niet een heel interessant betoog houdt of je gewoon snel bent afgeleid. En dan is LSD de oplossing!

Luisteren

Oke, logisch. Je hoort te luisteren naar wat diegene zegt. Maar is luisteren eigenlijk? Is dat alleen horen wat iemand zegt, of is het meer dan dat? Ik zeg dat het meer is dan dat. Luisteren is niet alleen maar horen, luisteren is begrijpen, tot je nemen en aan de hand hiervan een gesprek kunnen voeren. Dus wat zegt die persoon eigenlijk en wat vind jij hiervan? En dan is dit punt direct natuurlijk het moeilijkste, omdat je snel afgedwaald en afgeleid kunt zijn. En juist in zakengesprekken en sollicitaties niet helemaal handig.

Samenvatten

En dus ga je samenvatten. Je hoeft niet letterlijk te zeggen: ik ga even je verhaal samenvatten zodat je weet dat ik geluisterd heb. Nee juist niet, je pakt gewoon ergens een punt en gaat in je eigen woorden samenvatten wat je hebt gehoord. Op deze manier dwing je jezelf om te luisteren, maar wordt het ook een stuk leuker. Je luistert nu namelijk op een andere manier: wat hoor je nu echt, wordt er nog iets tussen de regels door gezegd, begrijp je de context, mis je nog cruciale punten? Door het samen te vatten in je eigen woorden, zal de tegenpartij inzien dat je écht luistert, maar worden er ook sneller miscommunicaties uit de lucht geholpen. Je zou kunnen beginnen met: “Oke, dus als ik het goed begrijp….” of “klopt het dus dat….” of “wat ik uit je verhaal haal is dat…”.

Doorvragen

En doordat je op een nieuwe manier gaat luisteren, meer diepgang en begrip krijgt door samen te vatten, zul je ook eerder vragen willen stellen. Wat weer een hele nieuwe dimentie aan je gesprek geeft. Je vraagt niet om te vragen, je vraagt omdat je echt geïnteresseerd bent in imands visie, mening, onderwerp. Je komt dus veel meer te weten over die persoon en over dat onderwerp. En op deze manier wordt het niet alleen voor jezelf leuker, maar ook voor je gesprekspartner. En dan wordt luisteren ineens geen crime meer waar je je af en toe echt toe moet zetten!

LSD ook tijdens sollicitatiegesprekken?

Ja.

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen