Mindfulness of Mindlessness? Focus jij je op de juiste aspecten?
06 november 2014 
in Focus
3 min. leestijd

Mindfulness of Mindlessness? Focus jij je op de juiste aspecten?

Mindfulness, ook al zo’n populair woord tegenwoordig. Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot voor kort geen idee had wat dit nou precies is en wat je er mee kan. Totdat ik een praktisch voorbeeld las en het ineens begreep. Geen wazige, spirituele gebeurtenissen, maar juist een mooi en krachtig middel om jezelf te blijven stimuleren om je dromen en doelen na te streven. Het is een staat van wakker en allert zijn. Je bent ‘tuned in’ op jezelf, anderen om je heen en je omgeving. Mindlessness daarintegen is dat je ‘tuned out’ bent. Maar wanneer weet je nou of je op de juiste dingen tuned in bent, of juist tuned out bent? Hierbij een aantal praktische toepassingen, om te bepalen of jij je focust (tuned in) op de aspecten die voor jou belangrijk zijn.

De drukte van alledag: mindful of mindless?

Het lijkt zo logisch, om je te focussen op de aspecten die voor jou belangrijk zijn en in het hier en nu te leven. Maar logisch is niet hetzelfde als makkelijk, helaas in dit geval. Door de drukte van alledag, verliezen we nogal eens onze werkelijke doelen uit het oog. En nu heb ik het niet alleen over doelen werk- en resultaatgerelateerd, maar ik heb het ook over je eigen normen en waarden. Een aantal vragen die je helpen om hier meer inzicht in te krijgen:

  1. Hoe vaak zou je je goede vrienden willen zien? En hoe vaak zie je ze ook daadwerkelijk?
  2. Wanneer heb je voor het laatst een spontane actie gehad?
  3. Hoe vaak zou je eigenlijk willen sporten? En hoe vaak sport je ook daadwerkelijk?
  4. Wanneer heb je voor het laatst een diepgaand gesprek gehad?
  5. Wanneer voel je het meeste geluk? En wanneer was dit voor het laatst?
  6. Wanneer heb je kunnen genieten van de kleine dingen, zonder een haastgevoel?
  7. Kom je over op anderen zoals je eigenlijk zou willen? Of bepaalt je humeur (te) vaak je reactie?

Ik hoop natuurlijk dat jouw antwoorden zo zijn, dat je kunt zeggen: Ja, ik focus me op de juiste dingen, leef en geniet van het nu! Maar helaas is dit bij de meeste van ons niet het geval.

“Mindfulness isn't difficult, we just need to remember to do it.” - Sharon Salzberg

Hoe wel te focussen op de belangrijke aspecten

Zoals Sharon ook zegt, het enige wat we hoeven te doen is onszelf eraan te herinneren dat we leven in het nu en onszelf focussen op de punten die je belangrijk vindt. Kijk om je heen en ervaar wat er nu gebeurt, in plaats van bezig te zijn met morgen of met anderen belangrijk vinden. Wil je dit goed kunnen doen, dan zul je allereerst jezelf goed moeten leren kennen. Wat vindt jij belangrijk, waar wordt je gelukkig van, waar geniet je van, hoe wil je dat andere mensen jou zien, hoe wil je overkomen? Je kunt hierachter komen, door af en toe een moment voor jezelf te pakken en helemaal niks te doen behalve bewust te ademen (zie hier ook mijn blog over ademhalen). Ook kun je aan je omgeving vragen hoe zij jou zien en ervaren en voor jezelf toetsen of dit beeld gelijk is aan je eigen beeld.

MindfulHet is belangrijk om eerlijk naar jezelf te zijn. Vind je dat je je vrienden bijvoorbeeld niet vaak genoeg ziet, dan zul je hier iets aan moeten veranderen. Bekijk welke momenten je kunt schrappen uit je dag, zodat je meer tijd hebt om je bezig te houden met de echt belangrijke dingen. Geen tijd is geen optie, het gaat om het stellen van je prioriteiten. Als je dit kunt, dan ben je tuned in. En ben je tuned in, dan heb je beter overzicht van wie je bent en waar je heen gaat. Want leven in het nu, genieten van wat er op je pad komt, van de mooie mensen om je heen en jouw momenten voor jezelf, gaat ervoor zorgen dat je makkelijker bij je dromen en ambities komt.

Dus hoe?

Oefenen, oefenen en oefenen. Dat is de enige mogelijkheid om echt in het nu te leven, om tuned in te zijn op de dingen die jij belangrijk vindt en om te leven naar hoe jij wilt.

 

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen