Nieuwe carrière? Omscholing kan je verder helpen!
17 januari 2015 
2 min. leestijd

Nieuwe carrière? Omscholing kan je verder helpen!

Een gastartikel van Fabius Opleidingen over een carrièreswitch! Er kan namelijk een punt komen dat je een carrièreswitch wilt maken, en een totaal nieuwe richting op wilt gaan. Dit kan het gevolg zijn van een zwakke positie op de arbeidsmarkt of omdat je gewoon niet op je plek zit bij je huidige baas. Als je dan besluit dat je een baan wilt hebben waar je geen opleiding voor hebt gevolgd, dan kun je ervoor kiezen om jezelf om te scholen.

Waarom kiezen voor omscholing?

Met omscholing kies je ervoor om een opleiding of training te volgen waardoor je de benodigde kennis krijgt om een andere functie of zelfs een ander beroep uit te oefenen. De meeste mensen die voor omscholing kiezen doen dit omdat:

  • Er bij de huidige baan geen groeimogelijkheden zijn
  • De huidige baan geen voldoening geeft
  • Er weinig mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt
  • Lichamelijke klachten zorgen ervoor dat het huidige werk niet meer uitgevoerd kan worden

Hoe kan ik omscholing volgen?

Zoals gezegd is omscholing het volgen van een opleiding. Er zijn verschillende opleidingsinstituten waar je opleidingen op verschillende niveaus kunt volgen. Kijk je bijvoorbeeld bij Fabius Opleidingen dan zie je dat dit een opleidingsinstelling is die door het CRKBO erkend is. De opleidingen die ze bieden zijn vergelijkbaar met het MBO-niveau en zijn vaak ook praktijkgericht.

Een andere opleidingsinstelling is NCOI. Hier kun je opleidingen volgen op verschillende niveaus; MBO, HBO, MHBO en Masteropleidingen. Daarnaast hebben ze verschillende vakopleidingen en trainingen in hun aanbod. Doordat er een groot aanbod aan opleidingen is ben je er bijna van verzekerd dat er een opleiding bij zit die je leuk vindt en die op je doel aansluit.

Dag- of avondopleiding?

Als je een omscholing gaat volgen is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden die je hebt. Als je een vaste baan hebt dan kun je niet doordeweeks overdag een opleiding volgen. Gelukkig kun je de meeste opleidingen ‘s avonds of op zaterdag volgen. Omscholing doe je over het algemeen niet als je net van school af bent, dus je bent al wat ouder. Dit kan het studeren een stuk moeilijker maken. Kies dus de juiste studievorm.

Opleiding die bij je past

Het is belangrijk om goed na te denken over welke opleiding je wilt volgen. Je wilt dit gebruiken om een andere baan of functie te krijgen dus de opleiding moet wel perspectief bieden. Daar staat tegenover dat je wel een opleiding moet kiezen die bij je past, zeker omdat je in de avond en weekend uren moet studeren moet het iets zijn wat je leuk vindt zodat je het niet zomaar naast je neerlegt.

Beroepskeuzetest

Als je voor jezelf bepaald hebt dat je een andere opleiding wilt volgen, maar je weet nog niet precies welke, dan is het verstandig om een beroepskeuzetest te doen. Hiermee kan duidelijk worden waar je interesses en capaciteiten liggen. Met deze uitslag kun je makkelijker een keuze maken. Kom je er met een beroepskeuzetest niet uit, probeer dan een loopbaancoach in te schakelen. Zij kunnen je begeleiden en adviseren.

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen