Netwerken, maak het jouw specialisme en ontdek je kansen
24 juli 2014 
3 min. leestijd

Netwerken, maak het jouw specialisme en ontdek je kansen

Netwerken, is een specialisme opzich. Mijn vroegere collega Nuran, HR Adviseur bij Winst.nl heeft een ontzettend leuk en waardevol artikel geschreven over netwerken. Dit is namelijk haar specialisme, haar kracht en om eerlijk te zijn, haar tweede natuur. Studiegenootjes van 10 jaar terug, collega’s van haar eerste baan, vrienden van, klanten van een andere baan, je kunt het zo gek nog niet bedenken of zij kent wel iemand die ze kan bellen als ze ergens mee zit of iets nodig heeft. En iedereen is bereid om haar te woord te staan, haar te helpen en met haar mee te denken. Ze onderhoudt elk contact, ze vindt iedereen de moeite waard en helpt graag zelf waar nodig. En daardoor is iedereen bereid om dit voor haar terug te doen. Zij heeft geluk dat dit haar tweede natuur is en dat ze zonder na te denken een enorm goede netwerker is. Maar ook als het niet je tweede natuur is, kun jij hier enorm goed in worden.Zij heeft op Winst.nl een artikel geschreven over netwerken, wat hierin belangrijk is en ze deelt een aantal van haar tips om ook van jou een ware netwerker te kunnen maken. Hierbij wil ik je graag een samenvatting geven van deze tips, want hoe je het ook went of keert, netwerken is zo ontzettend belangrijk. Of je nou op zoek bent naar een nieuwe baan, partnerships, een nieuw huis of een nieuwe vriend, via je netwerk vergroot je sowieso deze kans. Het eerste wat Nuran aangeeft over netwerken, is dat de key factor oprechtheid is. Oprecht geinteresseerd zijn, goed kunnen luisteren en de juiste vragen kunnen stellen op het juiste moment. Je laat hiermee zien dat je niet alleen iets voor jezelf wilt bereiken, maar ook met die persoon wilt meedenken en wilt leren kennen.

Wees niet te afwachtendStap uit je comfortzone

Om in contact te komen met interessante personen voor je netwerk, moet je soms verder denken en gaan dan je normaliter zou doen. Ga eens naar een netwerkborrel, stap uit je comfortzone en spreek een random persoon aan in bijvoorbeeld de bibliotheek. Zie mogelijkheden in nieuwe personen, luister tussen de zinnen door en ontdek je mogelijkheden.

Ps. van Cindy: Belangrijk hierin is dat je niet standaard overkomt. Luister naar je gevoel, ga uit van je eigen krachten. Wat zou je zelf leuk vinden om gevraagd te worden door iemand die je niet / nauwelijks kent. Probeer eens wat gekke, interessante vragen uit als ‘wat is jouw grootste inzicht geweest afgelopen tijd?’ of ‘kun je mij een goed boek aanraden over ontwikkeling?’

De juiste attitude

Oprechtheid is een attitude. Sta jij bekend om je hulp, om hoe aardig je bent en wat je voor anderen hebt betekent, dan komt dit vanzelf bij je terug. Er zullen goede verhalen over je verspreid worden en je netwerk zal zich vanzelf uitbreiden omdat anderen over jou praten (in de positieve zin).

Ps. van Cindy: oprechtheid kan niet worden gefaked, je valt altijd door de mand en dat is niet goed voor je reputatie. Dus zorg ervoor dat je weet wat jouw interesses zijn, waarover jij het leuk vindt om te praten en wat voor jou een gesprek interessant maakt. Uiteraard voer je een gesprek met twee of meer personen, jij hebt zelf ook nog altijd invloed op de wending van het gesprek.

Wees ‘echt’

Heel veel personen doen zich anders voor wanneer ze gaan netwerken, wanneer ze in een professionele omgeving zijn of wanneer ze onzeker zijn. Ze willen laten zien dat ze professioneler zijn, slimmer, zelfverzekerder… Dit is zonde en hier prik je zo doorheen. Vertrouw op je eigen krachten. Ben jij volledig jezelf, dan zul je dit ook uitstralen. En elk persoon heeft punten waar ze minder trots op zijn, wees je hier eerlijk over, dan zullen ze je dit nooit aanrekenen.

Wees altijd jezelf

Offline en online netwerken

Ken je mogelijkheden. Internet is een enorm waardevolle tool om jezelf te laten zien, maar ook ‘offline‘ zul je jezelf moeten laten zien om te tonen wie jij echt bent. Ontdek de evenementen waar de interessante personen voor jou rondlopen, ga eens naar een netwerkborrel, nodig die oud-collega uit voor een koffietje, drink een biertje met je oud-studiegenootje en help je buurvrouw haar boodschappen naar binnen tillen.

Ps. van Cindy: Je weet namelijk maar nooit in wat voor een omgeving zij zich begeeft, of wat voor een leuke kleinzoon ze heeft ;))

‘Onbewust’ netwerken

De beste contacten komen vanzelf, zonder dat je hier werk voor hoeft te verrichten. Je hebt een leuk gesprek, je ontdekt overeenkomsten en boem, daar is ie: de klik. En het hoeft niet direct dat je iets voor elkaar kunt betekenen, het kan ook jaren later van pas komen. Wees je hier van bewust en geniet van de contacten die je maakt.

“Friendship is born at that moment when one man says to another: "What! You too? I thought that no one but myself . . ." C.S. Lewis

Netwerken als levenshouding

Eigenlijk is netwerken dus niets meer dan een levenshouding en niet zozeer een activiteit. Voor de een (lees: Nuran) gaat dit natuurlijker dan voor de ander, maar we hebben allemaal de mogelijkheid om te oefenen oefenen oefenen. En oefening baart kunst, of te wel: een netwerkhouding waar je de rest van je leven op kunt teren 🙂 Dank je wel Nuran, voor je wijze levenslessen!

 

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen