Positief denken, ons oergedrag en de rode appel
03 oktober 2014 
5 min. leestijd

Positief denken, ons oergedrag en de rode appel

Positief denken! Een onderwerp dat mij enorm intrigeert. Een tijdje terug was ik met mijn (inmiddels) oud-collega’s naar een seminar in de Zuiderkerk in Amsterdam, prachtige locatie. Er waren verschillende interessante sprekers, waarvan er eentje mij enorm is bijgebleven. Allereerst stonden we met z’n allen (lees: 200 ondernemers) te dansen op het nummer Happy en vervolgens kreeg deze spreker iedereen meegevoerd door zijn enthousiaste manier van vertellen. Ik voelde me goed bij zijn manier van doen, hij straalde positiviteit uit en die energie voel je gewoon. Anyway, op een gegeven moment stelde hij de volgende vraag:

Zijn mensen over het algemeen positief of negatief ingesteld?

Of je je hand kon opsteken als je dacht dat het juiste antwoord positief was. Uiteraard schoot mijn hand direct omhoog: fout! Fout?! Ja, fout. 80% van alle mensen is over het algemeen negatief ingesteld. En niet zozeer omdat ze dit willen, maar omdat dit vanuit ons oergedrag is aangeleerd.

De erfenis van onze vooroudersOnze voorouders

Je kent de verhalen wel over onze voorouders. Altijd aan het jagen, bouwen, overleven en op zoek naar de juiste materialen. Ze waren fysiek enorm sterk, gemotiveerd en getraind op het buitenleven. Ze moesten wel, want in deze vroegere tijden dreigden er bijna altijd wel ergens gevaar. Ze leefden om te overleven en hun intuïtie en instinct was enorm ontwikkeld. Echter wel ontwikkeld op gevaar, op wat er fout kon gaan en op keuzes die leven of dood konden betekenen.

Duizenden jaren…

Is er op deze manier geleefd én overleefd. En op deze manier van leven is ons huidige gedrag nog steeds gebaseerd. Duizenden jaren is er geleefd vanuit één oergedachte: wees altijd op je hoede en ga er vanuit dat er achter elke boom gevaar schuilt. Ik hoor je al denken… ‘Ja en? Dit was járen geleden?!’

Onze huidige samenleving

Wij hebben onszelf de afgelopen paar honderd jaar enorm ontwikkeld als mens zijnde en gelukkig leven we (in de meeste landen) niet meer om te overleven. Deze honderden jaren ontwikkeling zijn echter niks, ten opzichte van die duizenden jaren waarin we ons oergevoel (rennen!) hebben ontwikkeld en hiernaar hebben geleefd en nogmaals: overleefd. Zo gek is het dus niet dat onze evolutie qua instincten en gevoel baseren op gevaar en angst, in plaats van geluk, nog niet volledig is doorontwikkeld.

De rode appel

Nog voordat ik bij dit seminar aanwezig ben geweest, heb ik op Discovery Channel een interessante documentaire gezien over, je raad het al, onze voorouders. Ook hierin werd benadrukt: er zijn duizenden jaren voorbij gegaan waarin keuzes werden gemaakt op het ontwijken van gevaar. Denk maar eens hieraan: Als je een tijger aan je linkerkant ziet en een heerlijke rode appel aan je rechterkant, want doe je dan? Rennen natuurlijk!

Positief denken en negatief denken zijn niet zozeer keuzes, maar een natuurlijke (oer)reactie

Positiviteit vs negativiteitVoor mij is dit een enorm waardevol inzicht. Ik heb het geluk dat ik bij die 20% van alle mensen hoor waarvoor het wel een natuurlijke reactie is om vanuit een positieve instelling te reageren. Zo was ik laatst bijvoorbeeld met mijn vriend in Girona (prachtige stad!) voor een paar dagen en er was ergens een autoruitje ingebroken. Zijn reactie was: “Hmm.. er wordt hier dus wel ingebroken”. Waarop ik zei: “Hmm.. ik dacht eerder aan de sleutels in de auto vergeten”. Lekker naïef.. ik weet het (ik noem dit in dit inspirerende interview ook mijn valkuil).

Waarom een inzicht?

Dit inzicht was niet zómaar een inzicht, het was een echte eye opener. Ik ben er altijd vanuit gegaan dat je reactie op wat dan ook, een keuze is. Een keuze die je zelf maakt op basis van je eigen gevoelens. En ik kon me dan ook enorm irriteren aan personen die het negatieve benoemen en benadrukken en niet bewust stil staan bij het positieve. Ik heb dus altijd gedacht dat dit een keuze was, waardoor ik eigenlijk altijd verbaasd (en geïrriteerd) was over het vermogen om ergens minder positief op te reageren dan dat ik dat zag. Maar nu ik weet dat dit eigenijk helemaal geen keuze is, maar een natuurlijke eerste reactie, kan ik het begrijpen en snap ik waar het vandaan komt dat niet iedereen altijd alles gewoon leuk vindt, maar ook, of juist, de ‘donkere’ kanten ziet. En bedankt voorouders… 😉

Zorg dat positief denken wel een keuze wordt

Nu ik weet dat je eerste reactie ontstaat vanuit je genen en niet zozeer vanuit een keuze, zie ik uiteraard direct weer kansen! Je kan jezelf er namelijk wel op trainen om je natuurlijke reactie om te buigen naar de andere, positieve kant. En niet alleen om mij minder te verbazen en te irriteren, maar ook omdat het leven zo voor jezelf een stuk aangenamer wordt!

Wees bewust dankbaar

Probeer je bewust te worden van de dingen waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld dat de zon even te voorschijnkomt op een regenachtige dag, of dat je de juiste (snelle) rij in de supermarkt hebt gekozen, of omdat je in een mooi huisje woont, of dat de capaciteit hebt om je eigen carrière een boost te geven, of voor je vrienden, of voor dat heerlijke wijntje dat toevallig nog in je koelkast stond. Ook om je eigen geluksgevoel te vergroten, is deze bewuste dankbaarheid belangrijk: lees hier in mijn blog “Aantrekkingskracht, the universe is there to support you” meer over als je dat interessant vindt.

Draai de rollen omRollen omdraaien

Nu je bekend met dit onderwerp en je er bewust van bent dat je eerste reacties en instincten ook anders (lees: positiever) kunnen, kun je de rollen gaan omdraaien. Het zal waarschijnlijk nog heel lang duren voordat je je instincten hebt gewijzigd, maar tot die tijd kun je dit als oefening doen. Denk jij ergens negatief over, zie je ergens gevaar in of voel je een angst, vraag je dan bij jezelf af wat een positief ingesteld persoon zou denken op dit moment. Misschien moeilijk, maar door goed naar je gevoel te luisteren en jezelf deze opdracht continue mee te geven, zul je jezelf waarschijnlijk nog gaan verbazen ook (in de positieve zin!).

Omring jezelf met positief ingestelde personen

Hopelijk ken jij een aantal mensen in je directe omgeving, die ook bij deze mooie 20% horen. Omring je met hen, luister, ervaar, probeer en geniet!

Laten we van elkaar leren!

Leer van elkaarIk moet wel eerlijk bekennen dat deze instincten gebaseerd op gevaar, angst en negativiteit helemaal niet altijd negatief zijn. Je kan hier ook de positieve kant van belichten… Deze oer-reacties zorgen er namelijk wel voor dat je waarschijnlijk wat vaker denkt voordat je doet, dat je kritisch op jezelf en je omgeving blijft, scherp bent op echt gevaar en eerder aanvoelt wanneer iets niet goed zit. Laten we dus van elkaar leren! Dan geef ik jou wat van mijn positieve energie en zorg jij ervoor dat ik niet zo vaak hoef op te krabbelen wanneer ik weer eens een valkuil over het hoofd heb gezien!

 

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen