Wat schrijven voor je eigen ontwikkeling kan betekenen
26 oktober 2014 
3 min. leestijd

Wat schrijven voor je eigen ontwikkeling kan betekenen

Schrijven, leuk én belangrijk! Al sinds ik een klein meisje ben, schrijf ik. Dagboeken vol heb ik nog van vroeger, van die leuke met een slotje. Daarna werden het notitieboekjes, blokken, schriften, mappen… in alles schreef ik en ik schreef alles op. Voor elke situatie het liefst een ander notitieblok. Een nette voor werk, een klad voor onderweg, eentje voor elke vakantie, eentje voor mijn persoonlijke notities. Je raad het al, geen één schrift is volgeschreven en alles staat door elkaar. Niet erg, ik vind het heerlijk om te schrijven en ik vind het heerlijk om nieuwe notitieblokken te kopen. Maar wat doet schrijven met mij, maar ook: wat kan het voor jou betekenen? Inclusief een hele belangrijke tip…

Richard Branson en zijn schrijven

Voor mijn vorige werkgever heb ik enorm veel webinars gegeven (dit is een seminar, alleen dan online). En waar ik altijd mee begon (na mijn eeuwenlange introductie) was het verhaal van Richard Branson waar ik enorm veel connectie mee voel. Hij is namelijk ook zo’n persoon die altijd en overal schrijft. En vanuit de vraag “Waarom schrijf je zo veel” ontstond het volgende verhaal:

schrijvenIk heb altijd al veel geschreven. Notitieblokken vol, allemaal handgeschreven en allemaal bewaard. Ik had een hele wand vol met mijn eigen notities.” Zoals je waarschijnlijk weet is zijn huis op Virgin Island een paar jaar geleden volledig afgebrand. Inclusief zijn notitieboeken. Verschrikkelijk. Alles weg. “Ik was er ziek van!!” Op dat moment was hij er zo ziek van, dat hij geen zin meer had om te schrijven. Jaren aan aantekeningen, aan brainstormsessies met anderen én zichzelf, notities, gedachtegangen… alles was weg.

En hij stopte met schrijven. Totdat hij er na een aantal maanden achter kwam, dat zijn bedrijf er onder leed dat hij geen aantekeningen meer maakte. En toen kwam zijn enorme inzicht: “Het maken van aantekeningen is zo enorm belangrijk voor ontwikkeling, dat je dit verplicht bent aan jezelf en aan je omgeving”. En vanaf toen is hij weer begonnen met schrijven!

Wat bereik je met schrijven?

  • Je onthoudt meer wanneer je iets opschrijft. Je denkt altijd wel: ‘dat onthoud ik wel’, maar niets is minder waar.
  • Waar en hoe dan ook, het gaat vaak om de details en wanneer je deze opschrijft, blijven ze langer en beter hangen.
  • Je houdt overzicht van je gedachtes, van je meetings, van je notities, van je brainstormsessies, van je to do’s, van alles eigenlijk.
  • Door te schrijven kun je je gedachten in de vrije loop laten gaan. Wanneer je niet schrijft, dan belemmer je jezelf onbewust in je creatieve proces, omdat je ondertussen druk bent met het onthouden van…
  • Door te schrijven, ontdek je weleens een nieuw perspectief. Zet je dingen in een ander daglicht en besef je wellicht een hele kant van het verhaal.
  • Je dwingt jezelf tot dieper nadenken

schrijvenEn wees niet bang

Wat je ook schrijft, it belongs to you. Niemand hoeft het te lezen als je dat niet wilt, het is puur voor jezelf. Waarschijnlijk is meer dan de helft wat je schrijft, niet iets om te onthouden. Maar het gaat om die andere helft, het gaat om  het nadenken, het gaat om het onthouden en gaat om je creatieve proces. Wees dus niet bang om te schrijven, probeer het en kijk wat dit met jou, je creativiteit en je ontwikkeling doet.

Die hele belangrijke tip bij het schrijven…

Lees het terug! Elke keer als ik mijn oude dagboeken, notitieboeken, blokken, mappen erbij pak en kijk wat ik heb geschreven, dan ontdek ik mijn eigen ontwikkeling. Dan zie ik mijn groei en vermogen om te ontwikkelen. Ook ontdek ik punten die ik weer vergeten was, maar nu weer bij me heb omdat ik deze heb opgeschreven. Dus naast schrijven: lees het ook terug!

schrijven

 

Over de schrijver
Vanuit mijn inmiddels tien jaar ervaring binnen goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en werkgeluk, adviseer en coach ik organisaties op deze vlakken. Daarnaast schrijf ik ook voor HR organisaties over allerlei HR-onderwerpen. Verder heb ik een product ontwikkeld (sollicitatiecursus #lachendsolliciteren) die organisaties aan hun afgewezen sollicitanten aanbieden als verrassing. Een zacht en warm afscheid binnen het sollicitatieproces levert veel positieve doorvertel-verhalen op. Goed werkgeverschap begint bij de sollicitant.
Reactie plaatsen