Welke eerste indruk laat jij achter tijdens je sollicitatie?
Mijn eerste indruk is heel belangrijk, ik weet het. En daarom zie ik er prachtig uit. Een strak jurkje met 12cm hakken, een stralende glimlach op mijn gezicht and he’re we go! Helaas, de entree was niet helemaal zoals ik hoopte (lees: glijdend over de gladde vloer richting de receptie), maar ik laat me niet makkelijk uit het veld slaan. En gelukkig was dit alleen nog maar de receptie, dus ik kon me nog goed vermannen. Nu maar hopen dat de rest van de weg die ik moest afleggen wat minder glad is. Je raad het al, niets is minder waar en tot mijn verbijstering, zie ik een grote steile trap voor me opdoemen…
En ja hoor, ik word netjes begeleid naar boven. Ondertussen begint m’n jas die ik nog steeds aan heb warmer te zitten en zonder dat ik het door heb is mijn jurkje ietwat naar boven gekropen. Natuurlijk zit hij niet boven mijn navel, maar al met al in combinatie met de zweetdruppels op m’n voorhoofd die zijn ontstaan door m’n warme jas en met de hoop op meer grip die van mijn gezicht af te lezen is, was dit NIET die killer eerste
Die allereerste indruk!
Hoe belangrijk deze indruk is? Laat ik het zo zeggen, als je deze verpest moet je van hele goede huizen komen wil je dit nog kunnen goedmaken. Maar wat is nou bepalend voor een eerste indruk? En hoe zorg je voor een goede eerste indruk?
Volgens een nieuw onderzoek van Schotse Wetenschappers ontstaat de eerste indruk al na 30 seconden van het horen van de stem. Een lage stem bij mannen zorgt voor een goede eerste indruk en een in toonhoogte varierende stem bij vrouwen. Maar behalve je stemgebruik, spelen er bij een sollicitatie nog een aantal kernfactoren een belangrijke rol bij deze indruk. Denk hierbij aan je openingszin, hoe je je laat begeleiden, wat je wilt drinken, je handdruk, je outfit en je uitstraling. Moet dan alles perfect kloppen en passen? Nee, dat kan natuurlijk niet. We zijn allemaal mensen. Maar het moet wel allemaal passen bij wie jij bent en bij wat jij wilt uitstralen. Als dat niet klopt, als het niet passend is met wie jij bent, dan kom je ongeloofwaardig over. Dus eigenlijk alleen maar goed nieuws! Zorg dat al deze punten perfect aansluiten op wie jij bent, oefen goed op een stevige handdruk en je stemgebruik, en je eerste indruk kan eigenlijk niet meer stuk. Toch?
Om hier volmondig ja op te kunnen antwoorden, zul je wel moeten weten hoe je ervoor zorgt dat al deze punten perfect op jou aansluiten. En dat is wat ik je hierbij wil laten zien en leren. Want echt, met een goede eerste indruk, heb je de halve wereld al voor je gewonnen.
De ‘perfecte’ eerste indruk
Zoals ik hierboven al liet doorschemeren, een perfecte eerste indruk bestaat niet. Jij bent een persoon, diegene tegenover je is een persoon (of 2 verschillende personen vaak) en we zijn geen robots. Iedereen reageert anders op wie jij bent, heeft andere verwachtingen en er verschillende interpretaties op dezelfde situatie. Het allerbelangrijkste is dat jij je goed voelt over wie jij bent, hoe je overkomt en wat je uitstraalt. Dit zal bijdragen aan een positieve en goede eerste indruk. En wat diegenen tegenover je denken, who cares eerlijk gezegd. Zolang jij er alles hebt uitgehaald wat er in zit en je best hebt gedaan. Hierbij de meest belangrijke aspecten die jij kunt oefenen en toepassen om als je beste jij over te komen:
'Be yourself- not your idea of what you think somebody else's idea of yourself should be' Henry David Thoreau
Stemgebruik
Zorg dat je krachtig in je stem overkomt, hard genoeg, maar zeker niet schreeuwen. Zoals de Schotse wetenschappers zeggen, de eerste 30 seconden van het horen van je stem zijn bepalend. Dus zelfvertrouwen, kracht en de juiste toonhoogte is ontzettend belangrijk en dit is gewoon een kwestie van oefenen voor de spiegel. Desnoods neem je jezelf op en leer je hiervan (de eerste paar keer zul je het heel gek vinden om jezelf te horen, maar zo kun je wel jezelf trainen).
Een belangrijk punt wat je niet moet doen, is praten met een lach in je stem. Helemaal als het nergens voor nodig is om te lachen. Dit klinkt wellicht gek, want happy is altijd goed zou je denken. Maar praten met een lach in je stem is een teken van onzekerheid en sarcasme. En dat is nou juist niet nodig bij die eerste indruk 😉
De juiste woordkeuze
Dat klinkt wellicht gek, maar de juiste woordkeuze doet wonderen. Oefen daarom je introductie van te voren en zorg voor een paar leuke oneliners als opening. Stel iemand komt bij mij op sollicitatie en diegene houdt z’n mond totdat iets wordt gevraagd, getuigd dat niet echt van durf, overtuiging en hoe leuk je bent. Terwijl als jij een goede handdruk combineert met een leuke, grappig of gevatte opmerking, dan zul je verwondering scheppen bij je gesprekspartner en dit laat tevens zien dat je niet al te zenuwachtig bent en stevig in je schoenen staat. En wees niet bang dat het verkeerd overkomt, want we leren alleen van onze failures. Dus de volgende keer zal het vast beter gaan!
Ps. Zorg er wel voor dat wat je zegt een positieve nadruk heeft. Bijvoorbeeld ‘wat een leuke schoenen heb je aan!’ of ‘ik had zo’n geluk, elk stoplicht stond op groen!’ En vooral niet beginnen over ‘zin in het weekend’.
Wat wil je drinken?
De eerste tip die ik je hierover ga geven, is deze: wanneer de receptie vraagt of je alvast wat wilt drinken, zeg dan altijd nee! Je hebt je drinken nooit op voordat de Recruiter je komt halen, je hebt je koffie (of thee) in je ene hand, je jas of CV in je andere en wie heeft er een derde hand over om de Recruiter netjes deze hand te schudden? En je gaat geheid knoeien als je richting de ruimte van de sollicitatie loopt. Is het niet over je mooie jurk of pak, dan wel over die vloer waar koffievlekken maar heel moeilijk uitgaan. Zeg dus netjes ‘nee dankje, ik wacht even op … (naam noemen!)’.
En dan wil je uiteraard wel wat drinken als je op je plek zit. Geen water, doe gewoon lekker koffie of thee. En vraag vooral geen cappuccino bijvoorbeeld, maar gewoon koffie. Hebben ze namelijk geen vies koffiezetautomaat, maar juist lekkere Nespresso, dan hebben ze geen cappuccino.
Je handdruk
Stevig. Dit is het enige wat ik hierover kan zeggen. Een stevige handdruk getuigd van zelfvertrouwen. En zorg dat je handen droog zijn!
Ps. Met stevig bedoel ik echt stevig. Liever te stevig dan te slap. Oefen hierop en vraag aan iemand die eerlijk tegen je durft te zijn hoe je handdruk aanvoelt. Beetje overdreven? Geloof me, een sterk persoon die weet wat hij / zij wilt (en dat is dus deze baan) en heeft geen enigszins slap handdrukje.
Outfit
Dit is een interessante. Vraag het een willekeurig persoon die denkt verstand te hebben van sollicitaties en ze zullen zeggen: formeel. Ik ben het hier niet mee eens. Er komen hier namelijk 2 dingen bij kijken, waarvan de eerste het bedrijf zelf is: hoe is de sfeer, wat voor een soort kleren dragen de personen die hier al werken, hoe wordt er gecommuniceerd? En de tweede dat ben jij. Wat vindt jij fijn, waar voel je je goed bij en waarin straal jij uit dat jij de beste voor deze functie bent? Als deze twee factoren goed combineren, dan weet je dat je bij het bedrijf past. Zo niet, dan kun je nog zo netjes gekleed gaan als de directeur, voel jij je hier niet goed bij, dan straal je dit uit.
Dus let op het bedrijf waar je solliciteert en vraag jezelf af of jij hier als persoon bij past. Vervolgens kleed jij je naar de sollicitatie als jezelf, uiteraard in de nette vorm, maar wel als jezelf. Na mijn fiasco met mijn omhoog gekropen jurkje en te hoge hakken, heb ik besloten om alleen nog maar als mezelf naar sollicitaties te gaan (tregging, topje, hakken die niet zo glad zijn en colbertje) en geloof me, ik ben er elke keer alleen maar sterker uitgekomen.
Uitstraling
Lach. Laat die echte glimlach zien. Straal. Wees open, oprecht en eerlijk. Dat is wat uitstraling is en dat is hoe jij gezien wilt worden.
Let op al deze onderdelen voor die killer eerste indruk, zorg er uiteraard wel voor dat je jezelf bent en blijft en ga hem rocken! Laat zien dat jij dat ze aan jou een waardevolle toevoeging op hun team hebben, niet alleen door je kennis en kunnen, maar ook door wie jij bent! En nogmaals, we leren allemaal van onze ervaringen, dus gaat het de eerste keer niet zoals je wilt, heb vertrouwen in jezelf en de volgende zal het alleen maar beter gaan!
Succes en vooral HAVE FUN 🙂